Bir Etsy mağazasını başarıyla açtınız. Belki hiç satış yapmadınız, belki de düzenli olarak satış yapıyorsunuz. Her iki durumda da mağazanızın bel kemiği olan istatistikleri okuyabilmeli ve analiz edebilmelisiniz. Böylece hem rekabet ederken daha anlamlı aksiyonlar alabilirsiniz hem de dolaylı yoldan işinizin sürekliliğini sağlamış olursunuz. Etsy istatistiklerini anlamak mevcut stratejideki hataları görmenin ve yeni düzenlemeler yapılması gerekiyorsa bunları tespit etmenin yol haritası aslında.
Etsy mağazanız için yapılan her ziyaret, birer satış potansiyelidir. Ürünü üretmek kadar; ürünü tanıtmak ve insanların karşısına çıkarmak da önemlidir ki satılabilsin. Gerek Etsy SEO yoluyla, gerek reklamlar yoluyla, gerek sosyal medyada pazarlama yöntemleriyle bir şekilde mağazanıza trafik çekmeniz gerekiyor. Gelen trafiği analiz etmeniz de işinizin bir parçası. Ürettiğiniz ve satmaya çalıştığınız ürün alakalı kişilerin önüne çıkabiliyor mu? Ürününüz ilgi görüyor mu? İlgi görmüyorsa sebebi ne olabilir? Alakasız görüntüleyen kişiler, yani başarısız yapılmış bir SEO, sebebiyle mi yoksa kötü çekilmiş fotoğraflar yüzünden mi?
Etsy’de ürün satmanın birçok detaylı yönü var. Etsy istatistiklerini analiz etmenin de öyle. Günlük, haftalık, aylık periyotlar belirleyerek istatistiklerinizi anlamaya çalışabilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken birçok detay var. Çok temel bir örnek vermek gerekirse Etsy’nin istatistik sayfasında görüntülediğiniz View ve Visit farkı bile birçok kişi için aynı anlama geliyor olabilir. Ancak farklı iki terim olmasının yanı sıra, sadece bu iki sayıyı inceleyerek bile mağazanız hakkında birçok çıkarım yapabilirsiniz. Bu yazımızda aynı View ve Visit gibi birçok terim kullanacağımız için ilk olarak Etsy’nin istatistik sayfasında gördüğümüz terimlerin ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım.
Etsy İstatistikleri: Kavramlar ve Anlamları
Visits: Dükkanınızı veya ürünlerinizi “ziyaret” eden kişi sayısını temsil eder.
Orders: Mağazanızdan verilen siparişlerin sayısını temsil eder. Satılan ürün sayısını değil. Yani bir kişi tek siparişte üç ürün alsa bile sipariş sayısı bir gözükür. Tek kişi ayrı ayrı ürün listeleri üzerinden 3 alım gerçekleştirirse işte bu kez order sayısı da üç olur.
Revenue: Kargo ve vergi hariç elde ettiğiniz kazancı gösterir. Bahsedilen vergi ürünü satın alan kişinin kendi ülkesine ödediği vergidir. Bazı durumlarda Etsy bu vergiyi kendisi tahsil ettiği için böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyduk. Alıcının ülkesine ve ABD’de eyalete göre farklı vergi kalemleri görebilirsiniz.
Conversion rate: Doğrudan çevirisi “Dönüşüm oranı”dır. Basit bir matematik formülü ile hesaplanır;. Sipariş sayınız/Ziyaret sayınız (Orders/Visits). Dönüşüm oranı mağazanız için önemlidir. Ürünlerinizin ve mağazanızın başarısını temsil eden kriterlerden biri dönüşüm oranı. Ürün fotoğrafının kalitesi, fiyatı, ürün hakkında yapılan yorumlar, ürün başlığı ve açıklaması gibi sipariş ve ziyaret sayılarınızı doğrudan etkileyen her şey dolaylı olarak dönüşüm oranınızı da etkileyecektir. Dönüşüm oranınız düşükse sebebi Etsy like ve follow oyunları olabilir, bu konudaki makalemizi de okumanızı öneririz. Etsy istatistikleri arasında en önemlisi hangisi diye karar vermeniz gerekse cevap kesinlikle conversion rate.
Listing Views: Etsy’de ürün girişleri “listing” adıyla yapılır. Dolayısıyla ürün sayfanızı kaç kişinin gördüğünü temsil eden veridir.
Year over Year(YoY): Belli bir tarih aralığı için görüntülediğiniz istatistiklerinizin geçen yılın aynı dönemine göre kıyasını gösterir.
Listing views per visit: Toplam görüntülenmelerin ziyarete oranını gösterir. Mağazanızı görüntüleyen ziyaretçilerin ortalama kaç “listing”e baktıklarını anlayabilirsiniz.
Etsy İstatistikleri: Trafik Kaynakları
Etsy Search: Etsy üzerinde arama yapıp sizi bulan kişilerin ziyaretlerini gösterir. Etsy aramalarında çıkan reklamlardan ve Etsy’nin mobil uygulamalarından gelen ziyaretler dahil değildir. Ek olarak ziyaretçilerin sizi Etsy’e ne yazarak bulduğunu da görüntüleyebilirsiniz.
Etsy app & other Etsy pages: Etsy’nin mobil uygulamasından ve kategori sayfaları, editörün seçimi sayfaları veya Etsy forum sayfaları gibi “diğer” Etsy sayfalarından gelen ziyareti gösterir. Etsy’de yapılan aramalar sonucu gelen ziyaretler dahil değildir.
Etsy marketing & SEO: Site dışı reklamlar vasıtasıyla ve yaptığınız SEO ile Google, Bing gibi harici kaynaklardan gelen trafiği gösterir.
Etsy Ads: Etsy.com’da yapılan aramaların sonuçlarında gösterilen reklamların istatistiğini gösterir. Etsy’nin mobil uygulamasında gösterilen veya Etsy dışında(Offsite) yapılan reklamlar dahil değildir.
Offsite Ads: Google, Facebook gibi platformlarda Etsy’nin sizin adınıza yaptığı reklamlardan gelen ziyareti gösterir.
Social Media: Kendi sosyal medya hesaplarınızda yaptığınız paylaşımlardan gelen ziyareti gösterir. Offsite reklamları ile gelen ziyaret de dahildir. Burada trafik görebilir ama “Ben bu platformda hiçbir paylaşım yapmadım ki!” diye düşünebilirsiniz; başkalarının sizin ürünlerinizi paylaşması da bu istatistiğe dahil.
Advertising: Etsy aramalarında ve Google’da yapılan reklamlardan gelen ziyareti gösterir.
Direct & other traffic: Doğrudan mağaza URL’niz vasıtasıyla gelen ziyareti gösterir.
Etsy İstatistiklerinde Zaman Dilimleri
Today(Bugün): Gece yarısından anlık olarak baktığınız saate kadar olan dilim.
Yesterday(Dün): Gece yarısından gece yarısına olan dilim.
Last 7 Days(Son 7 Gün): Anlık olarak baktığınız saat de dahil olmak üzere son 7 günü gösteren dilim.
Last 30 Days(Son 30 Gün): Anlık olarak baktığınız saat de dahil olmak üzere son 30 günü gösteren dilim.
All Time(Tümü): Mağazanızı açtığınızdan veriyi görüntülediğiniz güne ve saate kadar olan dilim.
Etsy mağazanızın Stats sayfasında genel olarak görebileceğiniz tüm terimleri daha anlaşılır hale getirmeye çalıştık. Şimdi ise Etsy istatistikleri sayfasını daha efektif kullanabilmeniz için bazı tavsiyelerimiz olacak.
Etsy’de Satış Yaparken İstatistiklerinizi Keşfedin
Etsy mağazanıza ve ürünlerinize yapılan ziyaretleri diğer metrikleri de göz önünde bulundurarak inceleyin. Örneğin View ve Revenue karşılaştırmanız mağazanızı ziyaret edenleri ne kadar etkilediğiniz konusunda fikir verebilir. Daha detaylı bakmak isterseniz Stats sayfasında herhangi bir ürününüze tıklayıp ilgili ürünün detaylı istatistiklerine bakabilir, “Explore your data” başlığı altındaki grafikten de yararlanabilirsiniz.
Visits ve Views Kıyaslaması Yapın
Bu kıyasla ürünlerinizle karşılaşan kişilerin bu ürünlerin gösterilmesi için ne kadar alakalı kişiler olduğu konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Dolayısıyla yaptığınız Etsy SEO’nun da göstergelerinden biri olarak düşünebilirsiniz. Eğer Etsy istatistikleri size Visit ve Views sayılarınızın birbirine yakın olduğunu gösteriyor ise, ürünlerinizi gören kişilerin mağazanızı keşfetmek, diğer ürünlerinize de bakmak istemediği anlamına gelebilir. Ürün açıklamalarınızda ziyaretçilerinizi mağazanıza ve diğer ürünlerinize davet edebilirsiniz. Bir kişinin birden fazla ürüne bakarak mağazada daha fazla vakit geçirmesi tüm Etsy istatistikleri sayfasına olumlu yansır.
Visits ve Orders Kıyaslaması Yapın
Bir satış yapmak için ortalama kaç kere ziyaret edilmeniz gerektiğini anlamak için veya yukarda açıkladığımız Conversation Rate oranınızı anlamak için bu kıyaslamayı kullanabilirsiniz.
Geçen Yıla Göre Kıyas Yapın
Etsy’de ürünlerinizin trafiği konusunda endişe duyuyorsanız, varsa, geçen yıla göre kıyas yapabilirsiniz. Yaptığınız kıyasta nerelerde pik yaptığınızı, neden sonra düşüşe geçtiğinizi anlamaya çalışmak problemin kaynağını bulmak için oldukça etkili olabilir. Etsy istatistikleri bölümünde geçmiş yıllara göre kıyaslamalar yapmak yüksek ve düşük sezonlarınızı bulmanıza da olanak tanır.
Listing İstatistiklerinize Vakit Ayırın
Stats sayfasında görüntüleyebileceğiniz genel istatistiklerin yanı sıra tüm Listingleriniz için de ayrı ayrı tutulan istatistiğe ulaşabilirsiniz. Seçtiğiniz bir zaman aralığında en çok hangi listinglerin görüntülendiğini veya size ne kadar kazanç getirdiğini inceleyebilirsiniz. Dolayısıyla Etsy mağazanızdaki en trend ürünleri tespit edebilir ve enerjinizi bu ürünlere harcayabilirsiniz. Örneğin sosyal medya hesaplarınızda bu ürünleri daha çok öne çıkarmak hiç de kötü bir fikir olmayabilir. Aynı zamanda en az ziyaret alan ürünlerinizi silmeyi veya daha iyi hale getirmeyi düşünebilirsiniz.
Anlamlı Analizler Yapın
İstatistiklerinizi analiz ederken yapabileceğiniz en büyük hata yaptığınız değişiklikleri görmek için acele etmek ve analiz ettiğiniz tarih aralığını çok kısa tutmak olacaktır. Örneğin Visit sayınızın Order sayınıza oranı olan ve yukarda da Conversation Rate olarak açıkladığımız dönüşüm oranınızı ele alın ve geçen yıla göre kıyaslayın. Geçen yıl Ocak-Haziran ayları arasında 1.000 Visit aldığınızı ve 10 sipariş geldiğini düşünelim. Bu yılın Ocak-Haziran aylarını incelediğinizde ise 800 Visit aldığınızı ve yine 10 sipariş geldiğini varsayalım. İlk bakışta Visit sayınız azaldığı için canınızı sıkabilirsiniz. Ancak aslında olan görüntülenme başına sipariş sayınızın yükselmesidir. Bu yüzden odaklandığınız şey görüntülenme sayınız değil, görüntülenmelerin ne kadarının satışa dönüştüğü olmalıdır. Peki bunu sağlamanın yolu nedir?
İlk olarak yapmanız gereken şey ürünlerinizi alakalı insanların karşısına çıkarmak. Ürün başlıklarınızı, açıklamalarınızı ve etiketlerinizi arama yapan insanlara göre optimize etmelisiniz. Yani SEO çalışmalısınız. Ürünlerinizin performansını etkilemeyen veya kötü etkileyen anahtar kelimeleri ayıklamalısınız. Aynı zamanda ürün açıklamalarınız ürününüz hakkında yeterince bilgi veriyor olmalı. Örneğin bir ziyaretçi ürününüzün ölçülerini fotoğraflardan anlamayıp açıklama kısmında da bulamazsa size mesaj atıp yanıt beklemek yerine o ürünü almamayı tercih edebilir.
Ziyaretçileri Yönlendirin
Bir şekilde dikkatini çektiğiniz ziyaretçilerinizi olabildiğince mağazanızda tutmayı hedeflemelisiniz. Sadece ürünlere odaklanıp mağaza sayfanızı görmezden gelmeniz sizin için hata olur. Kapak fotoğrafınızdan, Section bölümüne, Shop Announcement bölümünden About Shop bölümüne kadar her noktasına özenmelisiniz. Eğer hala yazmadıysanız Etsy’de About Shop Bölümü Nasıl Yazılır? makalemize mutlaka göz gezdirin.
Ziyaretçilerin mağazanızda geçirdiği süreyi artırmak ziyaretleri satışlara dönüştürmenin etkili bir yoludur. Bu yüzden ürün açıklamalarınızda mutlaka diğer ürünlerinizi de gözden geçirmeleri için ziyaretçilerinizi yönlendirin. Eğer birbirini tamamlayan ürünler satıyorsanız veya tamamlanmış ürün ve parçalarını ayrı ayrı satıyorsanız bu ürünlerin açıklamalarında diğer parçalara ve tamamlanmış ürüne link vermeyi unutmayın.
Etsy Dışından da Trafik Çekin
Sadece Etsy içinde arama yapan ziyaretçilerle yetinmek büyük bir potansiyeli kaçırmak anlamına gelebilir. Vaktinizin bir kısmını Pinterest, Instagram gibi birçok kullanıcının bulunduğu platformlarda ürünlerinizi sergilemeye ayırabilirsiniz. Bazen ürününüzle ilgili viral olmuş bir Tweetin altına attığınız bir mention, bazen niş kategoride içerik üreten bir bloğun yorumları bile mağazanız için büyük bir fırsata dönüşebilir. Eğer sosyal medyaya ayıracak çok vaktiniz yoksa Pinterest sizin için en uygun mecra olabilir. Daha önce kullanmadıysanız sıfırdan Pinterest Nedir? yazımızı okuyarak başlayabilirsiniz.
Mağazanızı ziyaret eden, daha önce sizden alışveriş yapan veya herhangi bir şekilde ürünlerinizle karşılaşan birileri sizin haberiniz olmadan internetin bir köşesinde mağazanızdan veya ürünlerinizden bahsedebilir. Eğer istatistiklerinizi izlerken kaynağını bilmediğiniz bir trafik görürseniz mutlaka peşine düşün. Bir yerlerde değerlendiremediğiniz güzel bir potansiyel olabilir. Örneğin sizden bahseden bir blog yazısına denk gelirseniz yazan kişiyle iletişime geçerek ürünlerinizde yaptığınız güncellemeleri haber verebileceğinizi söyleyebilirsiniz.
Ürünlerinizi tanıtmak için Instagram veya Google reklamları ile yetinmemek de bir seçenek olabilir. Doğrudan bir Influencer ile iletişime geçmeyi ve ücretsiz ürün göndermeyi önerebilirsiniz. Bütçe ayırabiliyorsanız Influencer ajansları araştırıp işinizi büyütmek için kullanabilirsiniz. İnternet kullanıcıları takip ettiği kişilerin tavsiyelerine göre alışveriş yapmaya oldukça eğilimlidir.
Markanızı Fiziksel Olarak Yaşatın
Etsy mağazanıza çektiğiniz her trafik satış için bir potansiyeldir. Bu yüzden küçük veya büyük çaplı her ihtimali değerlendirmek faydalı olacaktır. Mağazanız için ayırdığınız bir reklam bütçeniz varsa bunun bir kısmını müşterilerinizin markanızı fiziksel olarak tanıması için harcayabilirsiniz. Ürünlerinizin yanında göndereceğiniz üzerinde markanızın baskısı olan ve müşterinizin günlük hayatında kullanabileceği küçük eşantiyon hediyeler bunu yapmak için iyi yollardan biri.
Baskılı bir kalemi veya kitap ayracı gibi hediyeleri uzun periyodlar halinde dağıtmayı deneyerek müşterilerinizin sizden bahsetmesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki denediğiniz bu pazarlama yönteminin istatistiklerinize olan etkisini hediye dağıtmadığınız dönemle kıyaslayarak görmeye çalışmalısınız. Eğer etkili olmadıysa yeni yollara başvurmanız gerekiyor olabilir.
Kupon Dağıtın
Satışları arttırmanın etkili yollarından biri de birden fazla kez sipariş veren müşteriler edinmektir. Sizin mağazanızdan alışveriş tecrübesi olan, ürünlerinizi deneyimlemiş ve sürecin sonunda mutlu olmuş bir müşteriyi tekrar sizden alışveriş yapması için teşvik etmek başarılı bir pazarlama yöntemidir. Bu yüzden Etsy üzerinden kupon kodları oluşturabilir ve sipariş veren müşterilerinize mesaj yoluyla gönderebilirsiniz. Aynı şekilde oluşturduğunuz kupon kodlarını bastırıp gönderdiğiniz ürünün içine koymak da müşterinizi sevindirecektir. Dağıttığınız bu kupon kodlarının kullanılıp kullanılmadığını mağazanız üzerinden takip etmelisiniz.
Mağazanızın istatistikleri mağazanızın gittiği yönü belirten en iyi araçlardan biridir. Mağazanızın gittiği yöne hakim olmak ve istediğiniz yöne doğru gitmesini sağlamak için vakit ayırmanız oldukça önemli. Umuyoruz bu vakti ayırarak çok haneli satış rakamlarına ulaşabilirsiniz. Bol satışlar!
[…] istatistikleri nasıl kullancağınızı öğrenmek için Etsy İstatistiklerini Analiz Etme yazımızı […]