fbpx

IOSS Nedir? Avrupa Birliği Ülkelerine Satış Yapmak

IOSS Nedir

İçindekiler:

İnternet ile birlikte ticaretin geldiği nokta her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Öyle ki her saniye internette 1.500’ü aşkın ödeme işlemi gerçekleşiyor. Durum böyle olunca, ülkelerin de kendi içerisinde çeşitli değişiklikler yapması ve değişen ekosisteme ayak uydurması mecburiyet haline geldi. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkeleri büyük bir KDV kanunu değişikliğine gitti ve IOSS numarası hayatımıza girdi. Sonrasında ise herkesin birbirine sorduğu tek soru: “IOSS nedir?” Yapılan bu değişikliğin pek çok nedeni var ancak ondan önce kısaca bu değişikliğin ne olduğuna göz atalım:

IOSS Nedir?

IOSS Nedir

IOSS nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap aslında şu; IOSS (Import One Stop Shop) gerek kendi e-ticaret sitesinden, gerek pazar yerleri aracılığıyla Avrupa Birliği ülkelerine satış yapan işletmelerin veya pazar yeri satıcılarının KDV beyanı yapabilecekleri ve aynı zamanda KDV ödemesi yapabilecekleri elektronik platformdur. 

1 Temmuz 2021 tarihinden önce Avrupa Birliği ülkelerine yapılan satışlarda 22 Euro gümrük muafiyeti sınırı vardı. Bu muafiyet sınırı Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan kullanıcılara Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden alışveriş yaptıklarında 22 Euro’ya kadar herhangi bir ek vergi veya KDV ödenmesini gerektirmiyordu. 

Yapılan kanun değişikliği ve IOSS sonrası Avrupa Birliği ülkelerinde artık herhangi bir muafiyet sınırı bulunmuyor. Ürünlerinizin fiyatı ne olursa olsun, KDV ödemesi gerçekleşiyor.  Peki bu sistemi uygulayan ülkeler hangileri?

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç, Hollanda, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Slovenya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Letonya, İrlanda, Litvanya, Malta, Portekiz, Polonya, Romanya, Slovakya, Lüksemburg, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Yunanistan, ve Kıbrıs. 

Bu saydığımız ülkelerden herhangi birine alt sınır olmaksızın satış gerçekleştirdiğinizde artık KDV’sini de tahsil edip ilgili ülkeye beyan etmek durumundasınız. Tam bu noktada satış yapan pek çok insanın kafası karışıyor, ancak endişelenmeyin. Pazar yerlerinde satış yapanlar için kolaylıklar var.

Etsy’de Avrupa Birliği Ülkelerine Satış Yapmak

Etsy'den Avrupa Birliği Ülkelerine Satış Yapmak

Yapılan KDV kanunu değişikliği sonrasında hem Facebook grubumuzda hem de global Etsy forumlarında Etsy satıcılarının durumdan nasıl etkileneceğine dair soru işaretleri doğmaya başladı, IOSS nedir diye soran onlarca post açıldı.

Hem Etsy, hem de diğer pazar yerleri kendi IOSS numarası için Avrupa Birliği ülkelerine başvurularını öncesinden yapmış ve bu IOSS numaralarını temin etmiş durumda. Etsy özelinde konuşacak olursak, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Etsy Avrupa Birliği kullanıcılarının 150 Euro ve altındaki siparişlerinde KDV’yi kendi bünyesinde tahsil ediyor. 

Dolayısıyla Etsy mağazanızda sattığınız ürünler 150 Euro ve altında bir ücrete sahipse, tıpkı ABD siparişlerinizde olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş veren kullanıcılar da sepette ek vergi ödeyerek yeni KDV kanununa uygun şekilde sipariş verebilecek. 

Etsy üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine satış yapabilmek için herhangi bir IOSS kaydına ihtiyacınız yok, tüm bu işlemleri Etsy kendisi tamamlıyor. Peki Etsy’de mağaza sahibi olanların Avrupa Birliği siparişlerindeki sorumluluğu nedir? Hem Etsy için hem de diğer pazar yerleri için satış yapan mağaza sahiplerinin sorumluluğu aynı: Etsy’nin veya satışı gerçekleştirdiğiniz pazar yerinin size verdiği IOSS numarasını proforma faturanıza yazmak ve öyle göndermek. Böylece gönderdiğiniz ülkenin gümrük memurları IOSS numarasını kontrol ederek ilgili satışın KDV’sinin ödendiğini görebilir ve müşterinize ek vergi çıkmasını engelleyebilirsiniz. 

Avrupa Birliği Ülkelerine IOSS Sonrası Kargo Göndermek

Yapılan IOSS değişikliği sonrası tüm lojistik şirketleri de bu değişikliğe uyum sağlamak için çeşitli güncellemeler yapıyor. Yurt dışı siparişlerinizin problemsiz bir şekilde teslim edilebilmesi için lojistik şirketinizi iyi seçmeniz hayati bir önem taşıyor. Güncel mevzuatları takip ederek yeni kanunlara hızlı bir şekilde adapte olan şirketleri tercih etmeniz hem kargolarınızın hızı ve güvenliği hem de müşteri memnuniyeti açısından son derece önemli. Kargo stratejinizin aynı zamanda bir rekabet aracı olduğunu geçmişte “Etsy’de Rekabetçi Bir Kargo Stratejisi Nasıl Oluşturulur?” başlıklı makalemizde vurgulamıştık. Eğer okumadıysanız o makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Kendi İnternet Sitenizden Avrupa Birliği Ülkelerine Satış Yapmak

Avrupa Birliği Ülkelerine Satış Yapmak

Ülkemizde pek çok işletme hem pazar yerleri üzerinden hem de kendilerine ait internet sitesi üzerinden satış yapmakta. Etsy gibi platformlarda satış yapan kişilerin ve işletmelerin büyük çoğunluğu kendi internet sitelerinde de yurt dışını hedefliyor. Dolayısıyla IOSS değişikliği sonrası kendi internet sitelerinden Avrupa Birliği ülkelerine satış yapmanın ne gibi sorumluluklar getirdiği de merak konusu. 

Pazar yerlerinin aksine kendi internet sitenizden Avrupa Birliği ülkelerine satış yapabilmek için IOSS sistemine işletme olarak kayıt yaptırmanız gerekiyor. Aynı zamanda IOSS kaydıyla birlikte tıpkı pazar yerlerinin uyguladığı gibi sizin de kendi e-ticaret sitenizde Avrupa Birliği ülkelerinden gelen siparişlerde KDV tahsilatı yapmanız gerekiyor. Böylece yeni kanuna uygun şekilde satış yapabilir, KDV tahsilatı yapabilir ve IOSS sistemine KDV beyanında bulunabilirsiniz. 

IOSS Sistemine Kayıt Olmak İçin Gerekenler

  • IOSS sistemine bireysel olarak kayıt olmak maalesef mümkün değil. Kayıt olmak için Türkiye’de bir şirketinizin olması gerekiyor.
  • IOSS numarası temin eden bir ajans üzerinden IOSS numarası almanız gerekiyor.

Eğer şirketiniz yoksa maalesef IOSS sistemine kayıt olmanız ve kendi internet siteniz için IOSS numarasına sahip olmanız mümkün değil. Dolayısıyla eğer mikro ihracatınızı vergi muafiyet belgelerinizle yapıyorsanız pazar yerlerinde satışlarınızı artıracak yöntemlere daha çok vakit harcayabilirsiniz. 

150 Euro’nun Üzerindeki Siparişler İçin IOSS Süreci

IOSS Süreci

IOSS ile birlikte gelen yeni düzenlemelerde siparişlerin herhangi bir alt limiti bulunmuyor. Geçmişte 22 Euro’ya kadar olan ürünlerin gümrükte herhangi bir vergi kısıtlamasına takılması mümkün değildi. Ancak artık “1 Euro” fiyat etiketine sahip ürünler dahil olmak üzere tüm ürünler vergi kanunlarına tabii. 

Ancak IOSS sistemi için bir üst limit mevcut: 150 Euro. 

Pazar yerleri 150 Euro ve altındaki Avrupa Birliği siparişleri için KDV tahsilatı yapıyor ve tüm süreç olağan şekilde ilerliyor. Ancak ürünleriniz 150 Euro’nun üzerindeyse IOSS sistemine dahil edilmiyor. Dolayısıyla 150 Euro’nun üzerindeki siparişlere her ülkenin kendi gümrüğü işlem uyguluyor ve alıcıya bildiriyor. 

Etsy’de alışveriş yapan kullanıcılara gümrük ve ek vergi masraflarının alıcıya ait olduğuna dair uyarı bulunuyor. Siz de mağazanızın politikasında doğabilecek ek vergi masraflarından alıcıların sorumlu olduğunu belirterek mağazanızı çeşitli risklerden koruyabilir, müşterilerinizi süreçten haberdar edebilirsiniz.

Herkese bol satışlar dileriz!

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
En Eski
En Yeni En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top